Kun suunnittelen projektin, pyrin sisällyttämään siihen useamman osa-alueen kehittämistä. |
Olen opettanut, että projektissa on erilaisia vaiheita.
- Aloitusvaiheessa sovitaan projektin aihe, muodostetaan ryhmä tai sovitaan yksilötyöskentelystä, asetetaan tavoitteet, sovitaan työvälineistä ja aikataulusta. Tässä vaiheessa yleensä täytetään projektikortti.
- Tiedonhaussa oppilaat etsivät tietoa monipuolisesti. Ensiksi mietitään mitä tiedetään etukäteen aiheesta. Toiseksi pohditaan mitä kuvitelmia tulee varmistaa. Kolmanneksi asetetaan kysymyksiä, joita aikoo selvittää. Sitten etsitään tietoa. Olen yrittänyt painottaa, että tietoa voi hankkia monella eri tavalla: kirjoista, Internetistä, haastattelemalla, tutkimalla tai tutustumalla itse asiaan. Tietoa on paljon ja sitä pitää jäsentää. Pitää miettiä, mikä on olennaista, ja mitä pitää karsia. Opetussuunnitelman tuki- ja oheismateriaaleissa on tiedonhallintataitojen opetussuunnitelma, joka antaa opeukseen vinkkejä.
- Soveltamisessa päätetään mitä tiedolla tehdään. Sitä voi yhdistää aikaisemmin opittuun tai sitä voi hyödyntää suunnittelemalla jonkin oman tuotoksen, esim. oman esityksen (kirjallisen, suullisen tai digitaalisen), videon, näytelmän, tietotekstin tai laulun. Olennaista on, että soveltamisvaiheessa päästään syväoppimisen tasolle.
- Esittämisvaiheessa oppilaat esittävät oman tuotoksensa. Se voi olla opetustuokio muille, videon ensi-ilta tai digitaalisen esityksen näyttäminen. Olen korostanut oppilaille, että esittämisvaiheessa olisi myös hyvä olla jokin lyhyt toiminnallinen osuus, jolla muut oppilaat ja kuulijat saadaan aktivoitua, esim. tietovisa, jokin tehtävä tai harjoitus.
- Projekti päättyy arviointiin. Oppilaat tekevät itsearvioinnin ja pyytävät ryhmän jäseneltä vertaisarvioinnin. Tässä vaiheessa käytetään yleensä arviointilomaketta.
Projektikansioita ja portfolioita
Valmiit tuotokset kootaan projektikansioihin jakamista, muokkaamista, jatkotyöstämistä ja arvioimista varten. Meillä on useampia projektikansioita, jotta oppilaat oppivat käyttämään monipuolisesti eri välineitä. Alakoulussa mielestäni juuri portfolioiden monipuolisuus on tärkeämpää kuin vain yhden kansion rakentaminen. Paperit kokoamme luokassa oleviin projektikansioihin ja digitaaliset tuotokset luokan muistikirjaan, joka on pilvessä. Lisäksi meillä on luokkahuone Fronterissa, jossa kullakin oppiaineella on oma huoneensa.
IPadeilla tehtyjä töitä palautamme myös Showbiessa, koska se on kätevä sovellus. Videot tallennamme luokkamme Youtube-kanavalle. Riippuen työtavasta oppilaat valitsevat heille sopivimman työympäristön ja tallennuspaikan.
Oppilaat pitävät itse kirjaa siitä, mitkä ovat heidän TOP3-projektinsa, eli projektit, jotka onnistuivat parhaiten. Nämä he saavat tuoda mukaan tammikuussa käytäviin arviointikeskusteluihin. Olen huomannut, että kun oppilaat pitävät mielessä omat TOP3-projektinsa, saadaan suunnattua huomiota niihin tilanteisiin, joissa oppilaat ovat onnistuneet. Omien projektien keskinäinen vertaaminen kannustaa parantamaan suorituksia.
Luottamuksen kehä
Opiskelussa hyödynnämme Luottamuksen kehää. Sisäkehällä olevat opiskelevat opettajan ohjeiden mukaisesti luokassa. Toisella kehällä oppilas saa päättää itse, mitä tekee, saa valita työvälineet ja työskennellä myös luokan ulkopuolella. Ulkokehällä olevat saavat vastata kaikesta, valita projektin aiheen, työvälineet ja tehdä omin päin. Välillä opettaja antaa oppilaille teeman. Tällä viikolla aloitamme pienen projektin, jonka aiheena on luolamaalaukset. Ryhmätyöt ovat hyviä oppimismahdollisuuksia niille oppilaille, jotka ovat vielä sisäkehällä. He pääsevät näkemään muiden itseohjautuvaa työskentelyä ja saavat ryhmänsä jäseniltä ohjausta ja hyvää esimerkkiä.
Itseohjautuvuutta parhaimmillaan
Ulkokehällä olevat saavat päättää projektista hyvin itsenäisesti. Yleensä he aloittavat ideointivaiheen luokan ulkopuolella esim. käytävässä, ryhmätyötilassa, kirjavarastossa tai ruokalassa. Ohjeistan oppilaita asettamaan tavoitteita, täyttämään projektikortin, kokoamaan ennakkokäsitykset/hypoteesit, pohtimaan kysymyksiä, valitsemaan toteutustavan ja miettimään, mitä materiaaleja he tarvitsevat. Ohjaan tarvittaessa eteenpäin, mutta monesti oppilaat voivat edetä hyvinkin itsenäisesti tähän vaiheeseen asti. Olennaista on varata aikaa suunnittelutyölle.
Tämän jälkeen otan yleensä ryhmän jäsenet kasaan, ja he esittelevät minulle suunnitelmansa tai jakavat sen pilvessä. Kysyn täsmentäviä kysymyksiä. Joskus ryhmä palaa suunnitteluvaiheeseen. Lopuksi sovimme aikataulusta. Yleensä kysyn oppilailta, kuinka paljon he itse arvelevat, että projektiin tarvitaan aikaa. Oppilaat sitoutuvat yleensä itse asettamaansa aikatauluun paremmin kuin opettajan asettamaan. Isommissa useita viikkoja kestävissä projekteissa oppilaat pitävät suunnittelukokouksia pienryhmissä ja niistä he kirjoittavat kokouspöytäkirjat, jotka jaamme luokan muistikirjassa.
Keskeistä sanastoa
Kun teemme projektia jostain ilmiöstä, oppilaat kirjaavat ylös kaikki sanat, jotka liittyvät keskeisesti ilmiöön. Lisäksi he kirjaavat ylös sanat, jotka he oppivat projektin aikana tai jotka olivat heille alussa vieraita. Joissain projekteissa oppilaat saavat jo tehtävänannossa listan keskeisistä käsitteistä. Projektin kirjallisessa tuotoksessa tulee olla yksi sivu/dia, jossa keskeiset sanat on selitetty. Esitysvaiheessa oppilaat selittävät muille sanaston. Tällä pyrimme nostamaan esille tutkittavalle ilmiölle ominaisia käsitteitä ja auttamaan erityisesti S2-oppilaita.
Eheyttävää opetusta
Projektiryhmät valmistuvat yleensä eri aikoihin. Valmistuneita ryhmiä ohjeistan yleensä pohtimaan, mitä aiheeseen liittyvää he voisivat opiskella toisessa oppiaineessa. Esim. viime vuonna eräs ryhmä, joka oli biologian ihmisjaksossa opiskellut ihmisen lihaksia, päätti vielä tutkia voimaharjoittelua. He valmistivat muulle luokalle kuntopiirin, jonka teimme liikuntatunnilla, ja siinä he hienosti kertoivat, mitä lihaksia milläkin liikkeellä kehitettiin.
Mitä seuraavaksi?
Olen uuden luokkani kanssa pari ensimmäistä kuukautta pääasiassa antanut oppilaiden itse valita työskentelevätkö he itsenäisesti vaiko ryhmissä. Samalla olen tarkkaillut ryhmien muodostumista ja saanut arvokasta tietoa oppilaista. Olemme käyneet luokassa hyviä keskusteluja siitä, miksi osa työskentelee mieluummin yksin ja osa ryhmissä.
Nyt syysloman jälkeen tulemme enemmän työskentelemään vaihtelevissa ryhmissä, jotta oppilaat saavat uusia oppimiskokemuksia. He oppivat, että kaikki eivät aina ole samaa mieltä ja että hommat eivät aina mene niin kuin on itse kuvitellut. Olemme harjoitelleet neuvottelutaitoa, äänestystä ja mahdollisuutta päättää kahden hyvän vaihtoehdon välillä arpomalla. Hyödynnämme myös ryhmissä etukäteen jaettuja rooleja. Perusroolit ovat pomo, kirjuri, ajanottaja ja rohkaisija/kannustaja. Rohkaisijan roolia olen korostanut, jotta oppilaat oppivat huomioimaan ryhmän kaikkia jäseniä. Rooleja vaihdellaan.
Projekteja voi olla useampia käynnissä samaan aikaan. Tällä hetkellä meillä on käynnissä kaksi projektia:
1. Kauhutarina -projekti alkoi sillä, että kävimme Sellosalissa katsomassa englanninkielisen Frankenstein-näytelmän. Ennen näytelmää olimme ennakkomateriaalin avulla tutustuneet Frankensteinin kertomukseen, miettineet kauhuteemaan liittyviä sanoja ja opetelleet näytelmän englanninkielisiä avainsanoja. Katsottuamme näytelmän purimme sen koululla kohtauksiin ja teimme siitä käsikirjoituksen. Näytelmä toimi inspiraationa kauhutarinoiden kirjoittamiselle. Tarinoita suunniteltiin ja ideoitiin pari oppituntia, koska halusin, että tällä kertaa kirjoitetuista tarinoista tulee hieman normaalia pidempiä ja juonellisempia. Tällä viikolla saamme kirjoittamisvaiheen valmiiksi. Osa oppilaista kirjoittaa tarinaa yksin ja osa ryhmissä, mutta projekti päättyy ensi viikolla ryhmätyöhön, jossa oppilasryhmä valitsee yhden kauhutarinan, jolle he suunnittelevat ääniefektit. He nauhoittavat tarinan efekteineen ja tuotokset kuunnellaan projektin päätöstilaisuudessa Kauhukoulupäivässä.
2. Toinen projekti liittyy uskonnon opetukseen ja kuuteen eri kertomukseen Jeesuksen elämästä. Oppilaat tekevät kertomuksista projektin, jossa he valmistavat
- kertomuksesta ja sen opetuksesta kirjoitetun tiivistelmän,
- jonkin sähköisesti palautettavan kirjallisen tuotoksen, johon he ovat liittäneet itse valmistamansa ja digitaalisen muotoon siirtämänsä kuvan; sekä
- jonkin muulle luokalle esitettävän osuuden, esim. video, näytelmä tai stillkuva
Kaiken muun oppilaat saavat päättää itse. Ajatus on, että oppilaat oivaltavat ryhmätyön keskeisen idean. Kun sovitaan hyvin työnjaosta, useampi asia edistyy samaan aikaan yhteiseksi hyväksi. Työympäristönä oppilaat käyttävät pilvessä jaettua asiakirjaa.
Uskonnon projektin työympäristönä käytämme luokan muistikirjaa. |